
Antyalergiczny tytoń
19 maja 2009, 08:55Palenie szkodzi - chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że tak jest. Okazuje się jednak, że do długiej listy efektów ekspozycji ssaków na dym tytoniowy można dopisać... ograniczenie reakcji alergicznych.

Infekcja pod wysokim ciśnieniem
26 stycznia 2010, 00:37Szwedzko-francuski zespół naukowców obliczył energię wyzwalaną podczas ataku bakteriofaga λ na bakterię E. coli. Badaczom udało się także potwierdzić wcześniejsze przypuszczenia dotyczące mechanizmu tego typu infekcji.

Skąd wziął się tlen na Ziemi
18 października 2010, 16:43Współcześnie życie na naszej planecie jest ściśle uzależnione od tlenu. Nie zawsze jednak było go tak pod dostatkiem, jak dziś. Przez większość swojej historii sięgającej 4,5 miliarda lat atmosfera ziemska zawierała jedynie śladowe ilości tlenu. W jaki sposób tlen gromadził się w atmosferze i jak ten proces wiązał się z rozwojem życia i ewolucją?

Proteiny odporne na wysoką temperaturę
5 lipca 2011, 11:25Przed 50 laty na Polytechnic Institute of New York University testowano nowo utworzony materiał - teflon. Teraz naukowcy z tej uczelni, korzystając ze zdobytej wówczas wiedzy, stworzyli proteiny, które są wyjątkowo odporne na wysoką temperaturę.

Kornik "pożyczył" gen od bakterii
28 lutego 2012, 14:07Poziomy transfer genów (HGT), czyli przechodzenie genów między organizmami, występuje często wśród prokariontów (stąd m.in. bierze się lekooporność bakterii). Ponieważ jeszcze niedawno wydawało się, że w przypadku zwierząt czy roślin zdarza się to naprawdę rzadko, stąd zdziwienie naukowców badających korniki Hypothenemus hampei. Okazało się bowiem, że w jakiś sposób pozyskały od bakterii zamieszkujących ich przewód pokarmowy gen białka umożliwiającego rozkładanie cukrów z owoców kawy.

Ulepszone laserowe zgrzewanie tkanek
14 maja 2013, 12:37Zastosowanie podczas laserowego zgrzewania tkanek nowego lutowia - plazmonicznego nanokompozytu polipeptydowego - zwiększa siłę przywierania brzegów rany.

Autonomiczny ślizgacz a la krokodyl śledzi jakość wód
26 maja 2014, 12:44Autonomiczne ślizgacze przypominające krokodyle pozwoliły naukowcom z USA zbadać jakość wody w kenijskiej rzece Mara. Biolodzy zdecydowali się na ten podstęp, podejrzewając, że skoro rzeka jest toaletą dla ok. 4000 hipopotamów, może to mieć niekorzystny wpływ na żyjące w dalszym jej biegu ryby.
Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku
16 kwietnia 2015, 10:16Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.

Symbiotyczne bakterie kałamarnicy wyczuwają kwasy tłuszczowe
23 grudnia 2015, 12:20Bioluminescencyjne bakterie Vibrio fischeri, które występują w narządzie świetlnym kałamarnicy Euprymna scolopes, są wyposażone w nieznane dotąd receptory, które wyczuwają obecność i stężenie kwasów tłuszczowych, ważnego składnika błon komórkowych. Pozwalają one na migrację w kierunku krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Wyciąg z żurawiny zaburza komunikację bakteryjną
25 października 2016, 13:15Ekstrakt z żurawiny zaburza komunikację między bakteriami związanymi z uporczywymi zakażeniami.